Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 18:51 - Поредната крачка към принудителното оклошаряване...
Автор: demonwind Категория: Политика   
Прочетен: 1457 Коментари: 4 Гласове:
5



Кметовете ще назначават домоуправители в блоковете Не е ясно по какви критерии ще се прави изборът и какво ще се случи, ако посоченият откаже да заеме поста

Кметовете стават кадровици по блокове и вече ще назначават домсъвети там, където обитателите не са си ги избрали сами. Такава промяна в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) е внесло правителството в парламента. Ако идеята бъде одобрена, местната власт ще бъде натоварена с още задължения в напразен опит да направи работещ един очевидно абсурден закон.

Досега ЗУЕС вменяваше на кметовете "само" да свикват общи събрания на етажни собствености, които не са си избрали сами управителен съвет. Законът изискваше до юни 2010 г. всички собственици на жилища в обща сграда или в един вход да проведат общи събрания, да си изберат управа, да се впишат в новия модел домова книга и да подадат в общината заявление за регистрация на етажната собственост. Ако някоя съседска общност е пропуснала този срок, иде ред на кметовете - до края на юни 2011 г. да организират общи събрания. Проблемът е, че и до днес много обитатели на блокове и кооперации нехаят за задълженията си или са затънали в комшийски войни и нито са си избрали домсъвети, нито са се регистрирали в общината.

От мотивите към проекта се разбира, че практиката е показала засечки в прилагането на закона - кметът свиква събрания, но идват малко съседи и сбирката не може да вземе решение поради липса на кворум. Затова се предвижда нова възможност - ако това се случи и не се съберат поне 33% от собствениците на идеални части в етажната собственост, кметът има срок от 14 дни да избере управа на блока (по закон домсъветът трябва да се състои поне от трима души). Не е ясно по какъв критерий ще става изборът, нито какво се случва, ако назначеният за домоуправител откаже да поеме функциите. Според поправките, предложени от МС, ако градоначалникът не смогва с всички блокове, може да упълномощи свои подчинени да се заемат с кадруването по входовете.

Жителите на огромен брой сгради в страната и в момента са в нарушение на закона, установи "Сега". Например в район "Триадица" на София има 5000 жилищни сгради, а са регистрирани едва 800 етажни собствености. В столичния район "Кремиковци" пък са регистрирани 150 съседски общности, което е 50% от блоковете, обясни районният кмет Ивайло Панев. Район "Младост" е отличник - там от 1622 сгради в режим на етажна собственост над 1000 са регистрирани или в процес на регистрация.

От регионалното министерство вчера признаха, че нямат конкретни данни как върви регистрацията в национален мащаб. По данни на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) пък в средно големите градове процесът е най-напреднал. Например в Силистра и Ловеч 2/3 от общия брой етажни собствености вече били регистрирани в общините, докато в големите градове регистрацията вървяла по-бавно.

Идеята на МС кметовете да спускат домсъвети обаче не се харесва на местните власти. "Ще възразим срещу тези текстове в парламента, защото така се променя духът на закона", коментира Гинка Чавдарова от НСОРБ. "Целта е управителят да защитава интересите на собствениците и затова те трябва да решат кой ще бъде", поясни тя. Според нея в промените трябва поне да се запише, че избраният от кмета домсъвет е само временен, докато собствениците сами не изберат такъв. Чавдарова каза, че никой от управляващите не им е обяснил как точно и по какви критерии кметовете ще номинират управителите на блоковете.

ДОМОВАТА КНИГА

В промените се уточняват и данните, които трябва да фигурират в домовата книга. Така например ще има специална графа, в която да се вписват домашните любимци. Сега кучета, котки и др. се регистрират в отделно приложение.

Опростяват се процедурите за свикване на общо събрание. Например отпада изискването на собствениците да се връчва уведомление за провеждането му. Вече само ще се поставят 2 съобщения на видни места до 7 дни преди провеждането му. Друга промяна е, че в управлението на жилищните сгради ще могат да участват не само собственици, но и наематели.

ГЛОБИТЕ

Според закона глобите за собствениците, които не изпълняват задълженията си, са между 20 и 100 лева. Ако пък има нарушения от страна на домоуправителите, те могат да бъдат санкционирани от 300 до 1000 лева. В закона няма предвидени глоби за кметовете, ако не изпълняват задълженията си.
 

Дарина Кахраманова, вестник "Сега"

 



Тагове:   домоуправител,   кмет,


Гласувай:
5



1. demonwind - Поредната крачка към принудителното оклошаряване...
18.01.2011 18:59
Полека-лека положението върви към логичния завършек - създаването на юридически лица (принудително) с акционери живеещите в блока, фалит на жилищни кооперации и изкупуването им от китайци и афганистански и други арабски наркотрафиканти (защото нито един нормален гражданин на Западна Европа не би купил панелен бункер на 20-30, че и повече години, дори да му го продават и за 1 лев.). Отдавна бях казал, че скоро българите ще заживеят като западняците - под наем - но в доскоро собствените си жилища. А при тези заплати най-добре ще е чакалните на Централна гара и на другите гари из страната да бъдат отворени денонощно, наистина ще се наложи... Тогава вече стадото ще отиде под строй да гласува не срещу 50 лева на глас, а срещу единия насъщен (или едната бутилка менте гроздова - според предпочитанията)...
Не че идеята за организиране на жилищните блокове не е добра - напротив, трябва да се направи нещо по въпроса, защото след 10 ноември всичко заприлича на запусната нива - всеки влиза и излиза, без да се знае къде и при кого живее, какъв е, плаща ли си всички разходи по жилището... Но докато народът спи, заврял се на топло (относително) зад дебелата желязна врата на кутийката в панелния бункер, тези отгоре не спят, а чинно и необезпокоявани от никого изпълняват препоръките от Горе. Дотук всичко върви по вода - българите скоро ще останат към 5 милиона (както предвижда планът Ран-Ът), остава на тези 5 милиона да им бъде отнета и недвижимата собственост. Безвъзмездно. И да бъде предадена в ръцете на цветнокожа измет, която полека да доизличи останките от нацията. Циганите са просто една малка подправка в огромния тюрлюгювеч...
цитирай
2. veseliak - Демон,
18.01.2011 19:20
Кой им е виновен на съсобствениците, че са незаинтересовани и не си преследват интереса? Спи казваш. Това му се иска, това си прави! Пък после що му се стоварило нещо си от Горе. Ран Ът му виновен, чернокож кмет му се полага. Ми като спят и по избори... Че май даже спят през целия си живот. Освен когато нещата се осерат... Но те не са виновни, защото са спали... Чудничка теза си развил. "Поздравления"!
цитирай
3. mirachopi - Тая няма да я бъде,
18.01.2011 23:26
като се знаем българите какви костилки сме,сами не можем да изберем домоуправител без пред блока да настане война,много ми се иска да видя кой кмет ще се осмели да го направи.
цитирай
4. demonwind - 3. mirachopi - Тая няма да я бъде,
19.01.2011 14:04
Разбира се, че няма, поне в нашия вход - ще има убийства... Освен, както написах в коментара, ако държавата не се намеси със сила и изхвърли добитъка по улиците - при нас от 24 апартамента 20 имат борчове за над 5000 лева - било на Топлофикация, било на ВиК, било дори на Енергото (при тези с борча към ЧЕЗ положението е по-сложно - официално нямат ток, обаче крадат от комшиите. Общия размер на борчовете им (гореизброените, за други кредити не знам) надхвърля 20 бона. А иначе са четирима души, имат три коли последни модели (лизингови) и четиримата работят за добри пари...). На събрания не идва почти никой, а ако се появи някой от почти неидващите, то той обикновено е Пиян Гошо или Панчо Виля (комбинацията от тия двамата на събрание означава почти сигурно сбиване - последния път входа стоя без стъкла цели два месеца, накрая осъмна с ламарина, досущ свинарник) и е толкова насмукан, че дори не знае за какво са се събрали толкова много комшии на едно място... А иначе във входа има един циганин, който ... си плаща чинно задълженията и идва задължително на всяко събрание...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demonwind
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1837935
Постинги: 509
Коментари: 2431
Гласове: 2818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930