Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 19:46 - Синьо лято (2010) - част трета
Автор: demonwind Категория: Туризъм   
Прочетен: 2076 Коментари: 1 Гласове:
1



Следващите дни не ни предложиха това, което очаквахме, но времето определено позволяваше откриването на нови и нови места.

image

Този път решихме да се качим над плажа Montgo, за да видим отгоре вилите на дебелосерите "баровци" от по-богатите (разбирайте консуматорски) общества.

image

Мястото определено е богато на изгледи...

image

... но пък плажът е достъпен само ако имаш кола (или не си семеен, но само при условие, че си доста добре трениран за тежки физически натоварвания)...

image

image

image

Ето ги и тях - прословутите богаташки къщи. Напълно отговорно мога да заявя, че нашите бандюги, дето сега скъпите ни умни глави ще им узаконят престъпно незаконните строежи, слагат богатите швейцарци, белгийци и тем подобни в малкия си джоб (на дънките).

image

Богаташките къщи представляват що годе спретнати къщурки, бетонирани и циментирани отвсякъде, с един басейн. Това е. Тук-таме по някоя палма, за тревичка и дума да не става. Малко по-настрани, в едно друго курортно селище видяхме вилите на руската мафия. Такива къщи и по филмите не бях виждал. Само дето няма как да ви ги покажа, защото едни такива тъмни субекти с небрежно прикрити калашници пазеха зорко, а на доста метри преди въпросния квартал (където попаднахме съвсем случайно, заблудени от малоумния GPS) имаше табелки, на които изрично беше показано какво ще ти се случи ако снимаш. Каквото и да говорим, Испания си е лабаво, колкото и да се напъват. Едно време Франко им е поопънал юздите малко, ама сега са си почти бетер нас, само дето са по-голяма и богата страна и с повече ресурси.

image

Загърбих бетонните бомбоубежища на презадоволените задници и се наслаждавах на гледките наоколо - те с пари не се купуват.

image

image

image

Ниско долу малкото градче се беше сгушило под гъстия сив похлупак на есенния циклон.

image

image

А заливът на Montgo все така омайваше с красотата си.

image

image

Останките на римската кула са заключени, за да не се събират вътре пияници и наркомани (има ги дори там).

image

Вече захладня, хвърляме последен поглед към красотите на залива и се качваме на колата, за да слезем обратно в градчето. Вече е и време за вечеря.

image

Следващия ден предложи много слънце, но за сметка на това и много вятър, от онзи, за който споменах - трамунтана. С две думи - няма плаж. Но пък има разходки около плажовете! И то какви плажове!

image

Скалният тунел...

image

image

... заходът към Le petits Muscleres...

image

image

image

... плажът пред малкия бял хостел...

image

image

image

... живописните пътеки между плажовете - едно време такива имаше и в България около къмпинг Оазис, който сега е свърталище на престъпна сган и прилича на всичко друго, но не и на оазис... Дали ще дойдат някога танковете? Да, онези същите, на Петър Младенов, лека му пръст?...

image

... ето го и следващия плаж...

image

... а в далечината се виждаха още, и още кое от кое по-красиви места...

image

Ето го и каменния кей, останал още от римски времена, когато градчето е било средиземноморско укрепление на Римската империя...

image

image

... и плажовете около него...

image

image

image

Пред очите ни се откриват още останки от величествената империя, запазени за поколенията.

image

... и всичко това обградено от приказни плажове.

image

... и паркове...

image


image

... и пак живописните пътеки...

image

image

image

А оттук минава туристическото влакче (на което така и още не сме се возили).

Следващите дни бяха сравнително добри за плаж и ние се възползвахме на сто процента от добрата оферта, която ни направи времето. Но есента отново си каза думата. Тогава решихме да посетим родното място на прочутия Салвадор Дали - малкото градче Кадакес (с ударение върху последното "е").

image

image

image

До градчето се стига изключително и само по два начина - с кораб (за предпочитане за хора със слаби нерви, но със здрав стомах) или по планински път, обграден от пропасти и скали (на който няма ограничение на скоростта, сиреч можеш да пердашиш с 90, колкото е разрешено извън населено място), като разумната скорост е някъде около 30-40 километра в час (ако не искаш да станеш известен в испанската преса, макар и посмъртно).
image

Салвадор Дали зорко бди над родния си град.

image

image

Морето беше развълнувано, времето ветровито, което обаче не попречи на двама доста наквасени ингилизи да натопят тлъсти тела в хладната вода (не съм ги снимал, че тия животни вадят ножове, ако посегнеш.

image

image

image

Есента ни напомняше тъжно, че почивката (поне тази в Испания) е към своя край. Очакваше ни дълъг път обратно към Белгия, а после още по-дълъг към България...

Край на трета част



















Тагове:   лято,


Гласувай:
1



1. bizcocho - Ако слезеш към южна Испания/costa ...
05.11.2010 20:53
Ако слезеш към южна Испания/costa del Sol/, тази от горната част ще ти се вижда като бедно село :))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demonwind
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1837664
Постинги: 509
Коментари: 2431
Гласове: 2818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930