Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 11:30 - Катаклизъм или просто агония?
Автор: demonwind Категория: Политика   
Прочетен: 4218 Коментари: 9 Гласове:
10

Последна промяна: 23.10.2014 11:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вече и на малките деца стана ясно, че КТБ фалира. Ако приемем, че това е неизбежно, правилният въпрос, който трябва да си зададем, е кой всъщност ще е следващия. Аз отсега мога да предположа с точност поне 80% - следващата фалирала банка ще е Първа инвестиционна. Няма ден в който поне десет пъти да не гледам скъпата реклама на тази банка с всичките хвалебствия и сваляне на звезди, и то без да е рекламиран даден продукт (както при всички останали) - кредит, депозит и т.н. Което е признак на едно - това са последните издихания на банката, която бърза да прибере колкото се може повече пари на балъците, преди да се срине като кулите на 11 септември.
Ако се следва здравият разум, при фалит на КТБ другите банки (90% от тях, ако не и всичките с чуждестранни собственици) най-малкото ще изтеглят голяма част от авоарите си от България поне докато не се постигне някаква стабилност, което обаче засега не е факт. Ще оставят само толкова, колкото са гарантираните влогове - това поне няма как да не се спази и заради ЕС, след което спокойно могат да обявят фалит, да се разплатят с вложителите в рамките на допустимото и довиждане.
Какво следва след това? Неминуемо рухване на валутния борд, който и без това от години се крепи на глинени крака. Не са никак чудни напъните на Бойковото правителство да вкара страната в еврозоната, което щеше да гарантира финансовата стабилност посредством механизмите на ЕС. Да, ама има една приказка, че мъжко магаре един път се оножда. В случая мъжкото магаре беше ЕС, а тоя, дето го оноди - Гърция. Стига толкова, повече гащници не трябват. Та да дойдем на думата пак - значи валутния борд рухва. Според неофициални данни реалния курс евро към лев варира в широките граници между 1:3000 и 1:5000. Да вземем долната граница. За няма и седмица ще се окаже, че и най-добре платените (ИТ специалисти, мениджъри и др.) в България, които получават дори до 7-8000 лева (изключвам хора като Искров, Хампарцумян и прочее айде да не давам характеристики), ще получават на практика около 2-3 евро месечно. При цена на хляба (в момента) около 50 цента...
Има ли смисъл да говорим за другите? Ще има хора, които ще получават на практика по 10-20 цента на месец. Но докато при Виденовата зима хората все още имаха един ценен ресурс - недвижимото имущество, сега на практика вече и това нямат. Повече от половината жилища са ипотекирани, от останалата половина половината народ има непосилни кредити (неипотечни), които ще станат незабавно изискуеми при евентуален финансов катаклизъм, а малкото останали хора, които имат жилища и не дължат нищо, не биха получили и 10% от реалната стойност на жилищата си. Още повече - масово хората ще останат без ток, парно и дори вода. Ще зачестят кражбите на ток и посегателствата срещу мобилните екипи на енергодружествата (вече има такива посегателства на някои места в България).
И най-страшното тук е, че няма как да станем като Украйна, просто защото там имаше потенциал за такива размирици - населението беше съставено от руснаци (на изток) и украинци (които мразят до дъно руснаци) - на запад. При нас просто ще стане нещо, което се наблюдава в страни като Либия - ще се действа на племенен принцип, като племената ще се формират от мутри и т.нар. ММА бойци ("титушки"), налагайки масов терор над останалото население в България. Казвам останалото, защото при такъв сценарий, който е твърде възможен, в България ще останат само старците. Дори циганите ще се разбягат. Та именно тези старци, които ще преживяват от парите на близките си, миещи задници из Европата, ще бъдат подлагани на тормоз.
Самата Европа трепери от такъв сценарий - в Обединеното Кралство, Белгия, Холандия, Франция и други западни страни е пълно с нелегални българи, работещи за има-няма 500-600 евро на месец, гърчещи се по 10-20 парчета в една гарсониера - колкото да преспят. Една безпрецедентна криза в България просто би сринала пазара на нискоквалифициран труд в тези страни, което пък ще има крайно негативен ефект върху местните икономики и ЕС оттам като цяло.
Разбира се, при такова развитие на ситуацията, Турция не би стояла безпристрастно. Планът за наливане на 10 милиарда евро в Югоизточна България ще заработи с пълна сила и най-страшното е, че ще бъде подкрепен от много българи. Колко от българите, с ръка на сърцето, могат да признаят, че биха преклонили глава пред турските пари (модерния ятаган), ако ще получават заплати от по 1000 - 1500 евро на месец при това без да напускат родните си места? Така пророчеството на Слава Севрюкова за безкръвно откъсване на част от България ще станат реалност. Всъщност Турция няма сметка да отцепва парче от България. С парите, които ще налее, ще се инициира широка автономия, турският език ще стане официален в ЕС (след като стане втори официален в България), а пътят на турските стоки ще е още по-безпрепятствен в ЕС. Така на практика, с помощта на патерицата България, Турция ще стане пълноправен член на ЕС - и без това на теория не им и трябва.
Тъй като Европа няма да има ресурса (а и желанието) да ни оправя кривите краставици, пътят към Евразийският съюз ще става все по-реален. Руснаците с охота ще подадат ръка на закъсалия народ, като по този начин закрепостят и без това малкото останали българи. Китайци си имаме достатъчно, но няма да страдаме от недостиг - и без това ще има доста територии за заселване.
Макар и да съм непоправим оптимист, този път мисля, че единствено джакпота (в лицето на няколко милиарда тона злато в Родопите, както се пишеше) ще ни оправи. Ама вече сме големи да вярваме в Дядо Коледа май, как ви се струва?
В близките дни или седмици ще се реши всичко. Според мен дори още преди новогодишните празници, още докато народа празнува успехите на Лудогорец в Европа (или дави мъката от неуспехите, кой знае, има още мачове).
Друго просто няма какво да се каже, освен хората, които имат някакви спестявания, да ги обръщат веднага в евро и съхраняват в Бурканбанк (то и това няма да е сигурно ако плъзнат титушки). Да не разчитат на полицията при евентуален финансов срив - полицаите също са в кюпа на ревящите за пари и ще играят рамо до рамо с титушките. За войската няма какво да говорим, просто защото такава няма - кадровите военни са мизерно платени, а началниците са мишоци, които първи ще избягат от горящия кораб. Да се избягват посещенията на оживени места, както и да се пазят децата (търговията с органи в такива страни с нестабилност, граничеща с размирици, е особено доходоносен бизнес). Хората да заключват добре домовете си нощем (особено тези в малките населени места и по-безлюдните махали) - вече циганите няма да бъдат най-голямата напаст и да разчитат само на себе си и това, което имат за самозащита (ножове и брадви, понеже огнестрелно оръжие не се продава масово и законно, а и не е евтино). Предимство ще имат тези, които имат някакви спестявания, които ще им стигнат да започнат наново някъде из Европата (за да избегнат спането по сокаци и мостове и евентуалното екстрадиране с черен печат). За останалите просто трябва да се молим на Чудото.
Е, това е - ако някой има по-розов сценарий, нека пише, идеите са безплатни и дават ако не друго, поне надежда.
Остана ни да поливаме късмета на Лудогорец и да стискаме палци в следващите мачове съдиите да гонят поне по един противников играч - успехите на българските отбори (и Григор Димитров) са единствените, които топлят народа в започващата може би още тези дни люта зима. Зимата на последното българско недоволство...




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За съжаление, аз виждам подобно ...
23.10.2014 12:02
За съжаление, аз виждам подобно бъдеще за България. За мен изхода е след Турция и ние в БРИКС.
цитирай
2. demonwind - 1. kushel
23.10.2014 12:57
Колкото и да е тъжно, така е - просто на богатите им стигат PIGS, още едни на хранилка няма как да стане...
цитирай
3. ferdi - ...уф..
23.10.2014 13:24
Много крайно негативно.. ама знам, че си прав.. дано поне не се сбъдне във всички най-черни краски. Иначе вариации на този сценарии е ясно, че вече са неизбежни.. стана само въпрос на време кога.
цитирай
4. demonwind - Че някой гащурко и минус е сложил -
23.10.2014 17:45
значи в тая държава има и по-големи оптимисти и от мен ;)
цитирай
5. demonwind - 3. ferdi
23.10.2014 17:46
В положение сме да си мислим за най-черното, за да може всичко останало да ни се стори като дар от Бога - дотам са я докарали нашите хубавци. Че и армия нямаме поне Пиночет да вземе властта ;)
цитирай
6. troia - Извинявай,
23.10.2014 21:21
но на мен ми идва да се гръмна след като го прочетох! Какъв ти оптимизъм след всичко
това?!
Хубаво си го написал, ама дано да не се сбъдне.
цитирай
7. ramone - ...
24.10.2014 08:04
Написал си:
"В близките дни или седмици ще се реши всичко."

От какво точно зависи?
Какво ще се случи или няма да се случи за да се сбъдне тва дет си написал?
цитирай
8. demonwind - 6. troia
24.10.2014 12:10
Длъжни сме да мислим за най-лошото, за да се радваме дори на малко по-добро. Хубавото в случая е, че България ще е интересна я за турци, я за китайци - все някой ще се намери да изхрани шепата останали хора и да им даде работа (ако има хора в активна възраст).
цитирай
9. demonwind - 7. ramone
24.10.2014 12:13
В близките дни - ами зависи сега какви инструкции ще бъдат дадени днес от Брюксел, зависи от това какво ще е новото правителство и дали то ще устройва комунистите (защо ли комунягите не искат да са в коалиция с ГЕРБ, въпреки намеците за възможна такава от страна на ББ - просто защото те държат детонатора на ЦКБ), какво ще се разберат с Русия и т.н. - все неща, които ще се избистрят още преди новогодишните празници. Дотогава най-вероятно няма да има и протести, но след януарските сметки за ток - почти сигурно, освен ако не се направи врътка така, че увеличението да не се усети силно...
цитирай
10. nan - Зима иде
24.10.2014 16:58
Нямаш ли предвид КТБ?
Още този месец като излязат сметките ще стане ясно дали скоро ще има протести. Все пак от сега ще се види какво ни чака през същинската зима.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demonwind
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1837170
Постинги: 509
Коментари: 2431
Гласове: 2818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930