Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 14:22 - Министърът на образованието отказа да забрани чалгата в училище
Автор: demonwind Категория: Политика   
Прочетен: 10286 Коментари: 21 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сергей Игнатов не желае да се ангажира със забраната на поп фолка в училище. Повод за изказването му стана скандалното видео на деца, които се кълчат под звуците на песен на славея Азис.

Министърът на образованието смята, че каквото и да реши, ще сгреши и ще отнесе критики и негативи. Ако забрани чалгата в училище, той ще бъде обвинен в дискриминация, но ако не го направи – ще бъде обвинен от родителите в неглижиране на случая. За да не се конфронтира с никой, той предпочита да прехвърли отговорността на другите институции, пише novini.bg.

Сергей Игнатов уточнява, че децата трябва да слушат музика, която подхожда на възрастта им.

Министърът на образованието отказа да забрани чалгата в училище

На всички ни е ясно обаче, че това не е чалгата и песните на Азис.

Министър подчерта, че няма държавен орган, който да е забранил Азис и макар да е абсурдно да се слуша чалга в училище и още повече на официални тържества, той нищо не може да направи.

Родителите обаче са възмутени от случващото се във Видин и настояват за по-строг контрол. Те не желаят децата им да се кълчат под ритмите на песен на Азис.

Действително видеото се превърна в едно от най-споделяното и събра десетки коментари.

 

По материали от www.razkritia.com

 

Горд съм, че синът ми веднага превключва канала на телевизора, ако по него се появи "ромския славей" или някой от колегите или колежките му. Горд съм, че всяка сутрин не пропуска да ме подкани да пусна правилната музика, когато го карам с колата на училище. Горд съм, че има и още такива деца като него. Няма нужда да се забранява чалгата, камо ли Азис. Сакън, да си имаме поредния цигански мъченик! Чалгарите тихо и кротко ще станат една просташка отживелица! Забрана трябва да има само да се набива в главите на децата от малки кълченето и опростачаването. Аз лично не бих го позволил за моето дете... То също не би го позволило, защото макар и само на 6 и половина, вече слуша тези неща:












Гласувай:
6



1. lyubomircholakov - Интересно, каква дискриминация ще ...
14.03.2012 14:34
Интересно, каква дискриминация ще е, ако чалгата бъде забранена?
цитирай
2. qbylkovcvqt - Възпитанието и културата тръгват ...
14.03.2012 14:36
Възпитанието и културата тръгват от дома и родителите. Децата копират модела, който виждат от възрастните... Ако децата слушат чалга, първо да се замислят родителите...
цитирай
3. demonwind - 1. lyubomircholakov
14.03.2012 14:39
Дискриминация на простотията ;)
цитирай
4. demonwind - 2. qbylkovcvqt
14.03.2012 14:43
Много е вярно - децата са огледало на родителите. Ако таткото вътри кючек с метла в гащитe, много е вероятно детето му един ден да танцува върху бъчва ;)
цитирай
5. lyubomircholakov - Просто министърът е некадърник!
14.03.2012 14:56
Може да направим един простичък извод: за министър на образованието имаме просто един безпомощен некадърник!
цитирай
6. zlokuche - Проблемът не е в АзИЗМИТЕ
14.03.2012 15:07
Демоне, като ветеран от софийската метъл-сцена, все още спомнящ си и за Кравай, и за Кръглото, със сигурност си хванал и последните години от всякакви забрани, заклеймяване и демонизиране на определени видове музика (не само метъл). Доколко такива забрани се оказаха ефективни (никак), сам знаеш. Съмнявам се, че каквато и да е забрана над чалгата ще има ефект. По-скоро ще се получи обратното - по начина, по който забрани, заплахи и игнориране от медиите катапултираха групи като 2Live Crew (незаслужено) и NWA (по-скоро заслужено) на върха. ОК, в случая става въпрос за рап, а не за метъл, но и в двата случая музиката си беше в една или друга степен негърска гето-чалга.

Проблемът не е нито в Азис, нито в разни оцапани азизми, а в мисленето и възпитанието. Забраните над каквато и да била музика преди 1989 си бяха забрани над правото на избор и мислене. В това отношение забраната над чалгата не би била по-различна (и също толкова неефективна или дори с обратен ефект).

Проблемът са и родителите, и учителите, не успели да възпитат децата си в нормално човешко мислене и ценности. Тогава децата ще са като сина ти и Аисз и азизмите ще си останат за смях и подигравка. Възмущаващите се родители и министърът на оБЪРСованието би трябвало да преметат първо пред собствените си врати.

Това е напълно възможно дори в условията на народна република чалгария. Като дете от интелектуална фамилия израснах в милиционерски квартал със синчетата и дъщеричките на довчерашни селяни и настоящи селяндурософиянци, докопали се по партийно-номенклатурно-идиотска линия до софийско жителство. Нито на мен ми беше леко, нито на родителите ми да ме възпитат в нормално мислене и ценности, но успяха. За което винаги ще им бъда благодарен.

Шапка ти свалям, как възпитаваш сина си. Трябва да има повече като теб.

Поздрави,

Злото куче
цитирай
7. demonwind - 6. zlokuche
14.03.2012 15:13
Казал си го много правилно! Мерси за хубавите думи :)

Поздрави и от мен!
цитирай
8. georgimet - интересно :)
14.03.2012 15:38
Човек, като гледам кви клипове си дал за пример, бих бил не по-малко притеснен ако детето ми ги слуша, вместо Азис ;)
Но съм съгласен с теб, че чалгата не трябва да се забранява. Родителите трябва да възпитават децата си така, че да отказват да танцуват на Азис. Друг е въпроса и как точно ще се определи какво е чалга, за да се мисли за забраната и :)
цитирай
9. tani4ka73 - Защо все друг да ни оправя?
14.03.2012 15:39
Не може ли всяко училище да има ясна политика какво ще се учи,какви знания се толерират.Когато родителите видят,че децата им изучават Азис вместо Моцарт да направят избора си.Защо ви е министъра - той може ли да огрее навсякъде.И да го забарни с някой указ - ще се разпространява записът нелегално.Помните ли как слушахме Хисарският поп едно време.?Например аз ще преместя дъщеря си в друго училище,защото в това,в което учи в момента за присъствие в час пишат четворка.Затъпяването е сигурно.Направете и вие своят избор като родители - това ще подейства,защото става въпрос за пари-за държавна субсидия.
цитирай
10. demonwind - 8. georgimet
14.03.2012 15:58
Да си кажа честно, клиповете не съм му ги пускал, защото ще сънува кошмари (не че ако гледаш От местопрестъплението по националната телевизия няма да получиш страхова невроза, ама нейсе ;)
Ще ти кажа как може да се класифицира мазната чалга - например групата Cannibal Corpse дълго време е била зарбанена в Австралия и Германия. Не че това е намалило интереса към тях, но е ограничило достъпа на децата до бруталните им текстове, в които се пее за некрофилия, содомия, садизъм и т.н., без това да се прокламира като начин на живот. В нашата чалга (като изключим Мустафа Чаушев, Попа и малко други, в чиито песни се пее за любов, тъга и други смислени житейски неща) се прокламира обаче новия начин на живот - лъскавите возила, мутрите, дилърите... Точно това трябва да се ограничи, защото наклонената плоскост е много хлъзгава...
цитирай
11. demonwind - 9. tani4ka73
14.03.2012 16:02
Не може когато питат деца кой е Левски и те да започват да скандират "Само Левски, оле!" или като ги питат в Пловдив кой е Ботев, заплашително да пристъпват към репортера с думите "Ти да не си от Локото бе, а?"... Хисарския поп си беше класика, а текстовете определено не бяха просташки. След това излязоха разни производни на Дюран Дюран (нищо лично към култовата банда ;) - Доко, Доко; Мъни, мъни; Борчо, борчо и какви ли още не пошлости. Обаче това си е бурен - и на Кондьо написаха некролог приживе (Канибала от Обеля беше автора, заедно с аверите си Скури Дъртите Мадури и Тошо Робота), ама ей на, няма изкореняване! ;)

Поздрави!
цитирай
12. анонимен - Олеле, боже!
14.03.2012 17:53
Тези животински звуци на клиповете за музика ли се водят? Не ми се иска да разбера какво става с деца, които го слушат:( По добре го забрани на сина си. Азис не е стока, но тези от клипа да не са по-добри? Не мога и за хора да ги приема.
цитирай
13. demonwind - 12. анонимен
14.03.2012 18:00
Напротив, хора са. Познавам доста от тях и мога да ти кажа, че за разлика от чалга "иконите" са хора... Ще ти кажа какво става с деца, които слушат тази музика - поне при сина ми е така - не проявява грам агресия, расизъм или каквито и да е други противообществени настроения, винаги е спокоен след като чуе Disavowed или Cannibal Corpse. Доколкото знам, чалгата поражда насилие. Най-вероятно заради употребения алкохол по време на слушането й и интелектуалното ниво на слушащите я.
Защо пак сме анонимни? ;)
цитирай
14. muerte - Искаше дебат - имаш го.
14.03.2012 22:23
Нещата, с които не съм съгласен.
1. Статията, която си пейстнал си е чист опит за търсене на сензация (повярвай ми бил съм доста години журналист - така е!), особено от такава медия (откровено жълта) и особено при такова поднасяне на фактите (откровено манипулативно).
2. Ъъъъъъ - ми няма повече. :-)

Нещата за които категорично те подкрепям:
1. Азис и чалгата НЕ трябва да се забраняват. Това не води до никъде (лично аз съм наказван, като ученик, заради плоча на Пинк флойд, с която се похвалих в класа. Е, и? Все още слушам Флойд - повечето ми съученици - също!
2. Аз също се гордея, че синът ми (малко по-малък от твоя) тръска грива (щото тати вече няма) на Nightwish и знае, че хубавата музика се казва рок и метъл.
3. И аз не бих позволил на сина си да се кълчи в градината на Азис. Но тъй като не знам какви са предпочитанията на г-жата, разчитам на себе си. Затова AC/DC forever!

П. п. Ти имаш чалга канали на тв??? Е не е истина просто. Аз ги прескочих при нареждането на програмите.

П. п. п. Респект за злото куче - 100% подкрепям!
цитирай
15. ka4ak - През 2001г организирах концерти в ...
14.03.2012 22:51
През 2001г организирах концерти в НДК,зала 1,които се излъчваха по БНТ,Изплуване,На чисто,Истината и т.н. и правителството на Костов,бе ударило рамо и благословило излъчването по БНТ/при първия концерт,нямаше такава помощ и доста се охарчих да стане и залата да се напълни/,почна и Елена Костова да ни помага и телевизията започна да ги рекламира и т.н.В концертите се включиха всички извесни естрадни певци,групи,народни ,оперни,певци,синфоници,балети и т.н.
Когато реших да поканя Слави и Камен,за водещи/те не можеха да се гледат,по
това време/ и да включа и чалга певци,бях тотално отсвирен!:(
Никой,не можа да схване,че като изкарам,двама смъртни врагове/по това време/,на сцената като водещи,това ще покаже на нацията,че пред опасността от наркотиците,личната непоносимост,се забравя в името на ЖИВОТА!Същото бе и с чалга изпълнителите!При тези които слушат,чалга,няма НАШИ ДЕЦА!
Всички други жанрове,бяха допуснати и хипхоп изпълнители имаше и известни артисти!Накрая всички се включваха в една обща песен,даже и балетите и с народните носии и от публиката!
Та това исках да Ви кажа!!!
цитирай
16. demonwind - 14. muerte
15.03.2012 09:39
Нямам какво да кажа, освен малко пояснение, че нямам чалга канали, обаче в неделя има едно предаване по "националната" Нова ТВ, където едни плужеци заемат почти целия ден с една боза, където винаги на обяд гостуват "звезди" - чалгаикони ;) Та точно това малкия прескача на момента ;) Иначе правилно си го казал, и аз също съм го написал в постинга - не ни трябват цигански или други простаци мъченици - забраната на чалгата ще я издигне в култ, а това не трябва да става. А цялата история била, че училището всъщност било циганско. Това никъде не беше споменато при първите новини. Че то това обяснява нещата тогава! Че няма чаветата да денсят на Си Си Кеч, я! ;)

Поздрави!
цитирай
17. demonwind - 15. ka4ak
15.03.2012 09:43
В твоя случай не е било много правилно да не се допускат изпълнители от всички жанрове, защото каузата е била благородна. И все пак, чалгаджиите не са много в час с тези проблеми, защото при тях в култ е издигнат алкохолизма и пиянството - даже имаше преди няколко години един даскал, който прокламирал пред децата пиянството като избор пред наркоманията. Резултатът беше плачевен - няколко натровени с водка дечица (на по 13-14 г. - аз на тази възраст не познавах вкуса на алкохола) и страдащи родители. На завалията никой не му беше споменавал явно, че алкохолизма е една от най-страшните наркомании, а крачката от пияницата (който живее, за да пие) и алкохолика (който пие, за да живее) е просто невидима...

Поздрави!
цитирай
18. ka4ak - Спорно е,примерът който даваш,защото и в "нормалната"музика има достатъчно факти, на пагубно и разбиващо живота на поколения примери!:(
15.03.2012 12:06
Само в народната музика и класиката до 19 век,не могат да се намерят,кофти примери,което пък би трябвало да ни замисли и приземи във възпитанието на наследниците ни,за да могат да се справят в реалността на свободния свят!:)))
цитирай
19. demonwind - 18. ka4ak
15.03.2012 12:30
Прав си - когато съм ходил на концерти на любими банди, просто не мога да повярвам каква свинщина става - пияни млади хора се въргалят в собственото си повръщано, без утре да помнят на кой концерт въобще са ходили... Аз лично никога не съм се напивал по време на концерт (с изключение на Soulfly, когато дойдоха първи път и когато се подкарахме на Jack Daniels още от обяд, понеже бях с едни приятелчета бекстейдж екип ;).
Като казах че малкия слуша такива музики, не значи, че не го обработвам и с Вангелис, Жан Мишел Жар и добрите стари композитори от минали векове ;)

Поздрави отново!
цитирай
20. анонимен - do 2. и съм и не съм съгласна с това, което казваш
16.03.2012 16:03
И веднага казвам защо. Дъщеря ми учи в клас с още 22 деца. Не слушаше чалга. НО! от 22 деца само четири не слушат тая шльокавица. Те ги обявиха за задръстеняци. Опитвам се да влезна в кожата й и ..... ако всеки ден ти набиват в главата че си аутсайдер, само защото не си чалгар .... какво правим? Умна е, но .... е принудена в междучасията да търпи околните льочковци и помията която слушат. Принудена е да слуша истерика "Азис" да цвили, сякаш някой му е стъпил на тунингования ...... член. И ми каза така, "Ами издържам някак, като ме питат дали ми харесва, казвам, че ми харесва, само за да не ме тормозят". Ами ако детето ми залитне, как да го изкарам от помията, където се въргалят тия музикални прасета? А министъра и почти всички даскаля са за подреждане до стената и ............. на откоси долу!
цитирай
21. demonwind - 20. анонимен
16.03.2012 16:55
Детето ти ще е достатъчно умно само да не стъпи в тинята ;) Защото примера у дома ще го пази далеч от простотията човешка. Ето защо малкия го тренирам отсега на такава музика (като разбира се това върви придружено със строги лекции на тема алкохол и накротици - макар тати понякога да се напива като донски казак и да ръмжи под звуците на Napalm Death ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demonwind
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1831692
Постинги: 509
Коментари: 2431
Гласове: 2818
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031