Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 14:51 - Денят на независимостта. А дали?
Автор: demonwind Категория: Политика   
Прочетен: 3794 Коментари: 9 Гласове:
7



Борисов се свлече на европейското дъно

Всички в ЕС сочат България като прокажена заради закриляната от властта организирана престъпност и корупция

Един анализ на Светослав Терзиев, публикуван във вестник "Сега" на 20 септември 2011 г.

България вече няма приятели в ЕС. Заедно с Румъния омръзна на всички, които от години се опитват по един или друг начин да й обяснят, че се държи неприлично за тяхната компания. Можеше да се очаква, че в един момент ще бъде сритана и никой няма да й съчувства. Този момент настъпи завчера, когато в Брюксел външните министри на 25 държави от ЕС заговориха на висок глас за хроничните недостатъци на България и Румъния и никой не защити двете грешници. Съветът на ЕС по общи въпроси не само одобри последния доклад на ЕК по правосъдие и вътрешни работи, но и пое щафетата от еврократите да критикува остро властите в двете държави като неспособни да се справят с проблемите.

 

Единственият снизходителен жест към София и Букурещ бе направен с голословно твърдение, че правителствата им имат "политическа воля" да изпълнят препоръките на ЕС, но целият текст по-нататък в приетото решение се свежда до констатацията, че и да искат, не ги бива. "Няма резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище", "приели сте закони, но не ги прилагате", "съдът и следствието са зле", но и "всички свързани (с тях) държавни фактори" са виновни. Няма по-звучен шамар досега за премиера Бойко Борисов и неговия вътрешен министър Цветан Цветанов, които се надяваха да доизбутат мандата си с извинението, че единственият виновник е съдът, който проваля добрите им намерения. Шоуто на държавния цирк "България" бе освиркано от цяла Европа и оттук нататък съдбата на Борисов е да се превръща в парий, когото европейските ни партньори ще заобикалят.

Номерът на българските власти да се представят пред света за послушковци, когато се борят с чуждата и с неорганизираната престъпност, и да закрилят до последно родните мафиоти и корумпираните функционери на високи постове, е разобличен отдавна, както се видя от разсекретена телеграма на бившия американски посланик Джон Байърли от 2007 г. Дипломатическата търпимост не допуска да се говорят публично такива срамни за държавата неща. Но за разлика от Съединените щати, които не са канили България за 51-ви щат, Евросъюзът я прие за свой член и се натовари с отговорност да я промени, за да се впише в неговата среда. Затова сегашният американски посланик Джеймс Уорлик може да продължава да хвали правителството, докато по дипломатическата поща текат засекретени критики, а Евросъюзът е принуден да назовава все по-открито проблемите, защото скриването им остава за негова сметка.

Какво следва по-нататък? Графикът е известен. На 22 септември ще се събере Съветът на министрите на вътрешните работи и правосъдието. Дневният му ред включва обсъждане на кандидатурата на България и Румъния за членство в шенгенската зона в светлината на последния доклад на ЕК по правосъдие и вътрешни работи. След като критичният доклад бе подкрепен и от правителствата на държавите членки, светлината му ще бъде повече от мрачна за шенгенските перспективи на двете кандидатки. Фактически вече не 3, а 25 държави казват "не" на България и Румъния, въпреки че още има любезни правителства, които споменават тяхната "техническа готовност" за членство. Вътрешният министър

Цветан Цветанов развя бялото знаме още миналата сряда в Брюксел, където участва в парламентарен дебат за влизането на страната в шенгенската зона. "Кога би могло да стане това, днес тук не се говори. Преди да бъде позволено (присъединяване), трябва да е видян още един доклад на ЕК. Една от възможните дати е след юли догодина", коментира той пред БНР. Можеше да го каже и по-просто: тази година е пропиляна, а за догодина не знаем. Неговият ентусиазъм отпреди два месеца, че ЕК възнамерява да прекрати през лятото на 2012 г. наблюдението над България, защото щял да пише обобщаващ доклад за целия период на членството й, сега се е превърнал в смирение пред лошата перспектива. Единствената му надежда е поне да пъхне крак в шенгенската порта, ако Германия не се откаже окончателно от компромисното си предложение да бъдат отворени границите само по въздух и море, като се запази граничният контрол по суша. Засега сигналите от Берлин са по-скоро разочароващи.

Жалко е да се наблюдава поведението на правителството, което в объркването си излъчва панически сигнали към Европа. Вътрешният министър кани европейски граничари за съвместни патрули по границата с Турция, за да се уверят, че прочутите с корупцията си наши митници и други гранични контрольори вече са се поправили. Външният министър Николай Младенов пък настоява за смесени българо-турски патрули, за да успокои Европа, че турските власти няма да си затварят съзнателно очите пред незаконната миграция, както става по турско-гръцката граница. Заедно с това правителството уверява, че няма да премахне контрола по гръцката граница дори след приемането на България в шенгенската зона, което е пълен абсурд, защото влизането в зоната означава премахване на контрола по вътрешните граници между държавите членки.

Единственото, което дори не минава през главите на управляващите, е да изловят босовете на мафията, с които са другарували в миналото, а днес отхранват с държавни и европейски фондове. Знакови фигури на организираната престъпност, сочени поименно в разсекретените телеграми на американското посолство, а несъмнено и в неразсекретените грами на европейските мисии в София, сега прокарват през България магистрални участъци на европейските транспортни коридори и пълнят с гордост душата на премиера Борисов и на неговия кандидат-президент Росен Плевнелиев. Въпреки уверенията, че еврофинансирането за магистрали е гарантирано, парите не са потекли и никой не знае дали при общата финансова изнервеност в ЕС и при влошаващия се образ на България кранчето няма да си остане затворено. Ако до миналата година смятахме, че ЕС не смесва проблемите и че оценките по правосъдие и вътрешен ред няма да се отразят на кандидатурата ни за Шенген, днес се вижда, че има обща склонност всичко да се слага в един кюп. Както заради корупцията на високо равнище ни нямат доверие, че ще пазим общите граници на ЕС, така пак заради нея могат да ни отрежат от еврофинансиране, ако властите не дадат убедителни доказателства, че не са филиал на организираната престъпност. Въпросът е дали след като са ударили европейското дъно ще направят усилие да се изтласкат, или ще им хареса да си останат там на спокойствие, забравени от всички.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Шамарът ще е още по-звучен, защото ще ни бъде ударен навръх националния празник. Тогава кого ще обвинят "държавните мъже"? Може би Господ?





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gwendoline - Е, ние си го знаем,
20.09.2011 15:22
Бойко = ТИМ
цитирай
2. dedenze - Де да беше само Бойко.
20.09.2011 16:28
Организираната, партиина престъпност е заложена конституционно още от "Великото " народно събрание. В над 10 поста описвам как.
цитирай
3. demonwind - 1. gwendoline
20.09.2011 16:33
Абе дали е ТИМ или си е направо БКП, ама шамарът ще е и за двете ;))) Богатите не признават номерата на гащниците, пък за простосмъртните кой ли го е еня ;)
цитирай
4. demonwind - 2. dedenze
20.09.2011 16:39
Така си е, не е само Бойко, но на него е писано да отнесе дървото. То да е само това дръвце, майната му (като изключим унижението), ама ако направим и глупостта да налагаме вето и т.н., хептен ще станем за кашмер и ще почнат да ни ровят като талибани по граници и летища. Лошото е, че ще ровят нас, обикновените хора, а тия отгоре никой няма да ги пипа. Смешното е, че за Шенген с бодри крачки се готви ... Сърбия, нищо че не членува в ЕС. Организацията им е желязна, пунктовете откъм ЕС са добре оборудвани и следени. Тази година лично на мен ми ровиха два куфара (произволно избрани). Ей така, за спорта. Кажеш ли нещо - веднага (ама веднага, не като при нас) съд и пандиз (може за три дни, ама пандиз, с баш пандизчии, като в САЩ). Така че скоро можем да пожънем "плодовете" на двайсетгодишния преход - пълна изолация (ако влезе Сърбия, заедно с Македония, защото такава е договорката, в Шенген, това значи пренасочване на целия трафик оттам и к*р в задника на нас и мамалигарите) и забиване в задния двор на ЕС. Ама то така или иначе там им трябват нужникари...
цитирай
5. despinida - Чета текста...чета коментарите...и ви завиждам...:(
21.09.2011 16:45
Едно е да пишеш за неща, които индиректно усещаш ... или за които си чул ... или чел ...
а колко е гадно да виждаш с очите си истината, да си в събитията и накъдето се огледаш, виждаш, че си заобиколен от зомбита, които като дрогирани се тресат в лумпенски танц, възхваляващ шепата крадци, които ни управляват...пардон...влачат, към дъното...
цитирай
6. demonwind - 5. despinida
22.09.2011 11:25
От двайсет години ги усещам директно, затова сега ще дам гласа си за Светльо Витков. Защото го познавам лично, защото сме поркали и сме правили простотии со компанията и най-вече защото е мъжкар. Четири месеца и половина бях в България. Достатъчно, за да се уверя, че оправията е или човек като Светльо, или... Доган. Ако проспим и този си шанс, остава само турския ятаган да ни събуди или да ни приспи завинаги с чалми на главите и шалвари до петите. А за България ще се говори като за Долината на дълбоките гащи... Впрочем дали овцете заслужават човек като Светльо?

Поздрави! ;)
цитирай
7. daimyo - И аз ще гласувам за Светльо. Викат ми ...
22.09.2011 20:06
И аз ще гласувам за Светльо. Викат ми че съм несериозен, но аз знам, че само той и Митьо Пищова могат РЕАЛНО да "оправят" тази готина страна :)
цитирай
8. анонимен - От двайсет години ги усещам дире...
22.09.2011 22:53
demonwind написа:
От двайсет години ги усещам директно, затова сега ще дам гласа си за Светльо Витков. Защото го познавам лично, защото сме поркали и сме правили простотии со компанията и най-вече защото е мъжкар. Четири месеца и половина бях в България. Достатъчно, за да се уверя, че оправията е или човек като Светльо, или... Доган. Ако проспим и този си шанс, остава само турския ятаган да ни събуди или да ни приспи завинаги с чалми на главите и шалвари до петите. А за България ще се говори като за Долината на дълбоките гащи... Впрочем дали овцете заслужават човек като Светльо?

Поздрави! ;)


Глупост и половина на фона на всички умни неща, които си изразил. Да не му скръцнат със зъби на "твоя" Светльо и ще им заиграй по свирката както те си искат. Абсолютно несериозна кандидатура!
цитирай
9. demonwind - 8. анонимен
23.09.2011 08:20
Ще му скръцнат, ама май няма да ги огрее... Знам доста от идеологиите на това момче и мога да ти кажа, че няма много хора, които могат да му скръцнат. А и един от любимите му филмови герои беше Императорът от Зведни войни... ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demonwind
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1837794
Постинги: 509
Коментари: 2431
Гласове: 2818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930