Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 19:38 - ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАБРАНЯВА БИЛКИТЕ
Автор: demonwind Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9717 Коментари: 38 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Благодарение на Директива 2004/24/ЕС, почти всички билкови лекарства и хранителни добавки ще станат незаконни в ЕС от април 2011 година

Действията на Европейската комисия започват да стават все по-неадекватни, най-меко казано. В един момент научаваме, че е прокарана поредната директива за която никой и хабер си няма, пан-европейски закон, засягащ милиони и милиони хора, без по някакъв начин да е взето мнението и съгласието им.

В същото време сме свидетели на някакъв представителен натиск върху отделни страни членки на евросъюза за максимална прозрачност, примерно на общинските дела. Страни като България редовно са критикувани, за това, че важни за обществото решения, проекти, закони се приемат без задължителното предварително обществено обсъждане. И тук двойният стандарт на еврочиновниците лъсва като … да не казвам като какво. На ниво общини в ЕС трябва да има предварителни обществени обсъждания. А какво да кажем за предварителните публични дискусии на ниво Европейска комисия!? Изглежда, за еврокомисията това не важи. И ако се опитаме да отговорим на въпроса, защо се развива подобно евролицемерие, то вероятните отговори са само два – лавинообразно обюрократизиране или

най-обикновена корупция.

Ако някой си мисли, че първото е някак си по-приемливо, то жестоко се лъже. Неколкократно вече предупреждавам и не само аз, че Европейската комисия се е превърнала в някакъв монстър, който отдавна вече е принизил значението и мястото на европарламента до почти представителни функции, но тихомълком започва да изземва и функции от националните правителства, превръщайки се в заплаха за правата на народите, за правата на отделния човек в ЕС.

Тук обаче ще говорим за второто. Ще говорим за една еврокомисия, която систематично брани интересите на голямата фармацевтична индустрия, което по никой начин не бихме заподозрели като благотворителност. Този път, чиновниците отидоха твърде далеч – посегнаха на хилядолетните традиции на народите да се лекуват и поддържат здрави с помощта на билките и народната медицина. Прочетете внимателно апела на англичанката Хайди Стивенсън, която започна петицията срещу тази директива, прочетете самата петиция и коментарите и побързайте да се включите в нея, защото оставащото време е много малко, а въпросът е за оцеляването ни.

За какво става дума?


Същност на директивата

Директивата за Традиционни Билкови Лекарствени Продукти (ДТБЛП) е представена като обслужваща европейските граждани и като лесна и проста за приложение. Изследвайки обаче отблизо методите за прилагането й, на практика се вижда, че реално ефектът би бил изключителното накърняване на правата на личността да придобива и използва по свой избор средствата и начините за лечение.

Директивата е в полза на гражданите, доколкото държавните агенции могат да съветват, използвайки определена форма на запитване към тях, относно ефикасността и сигурността на продукти с широка и свободна употреба. Тази информация обаче може да не адресира нуждите на отделни лица и предполага съществуването само на една система, предоставяща точна и полезна информация. Това е равносилно на допускането на само една религия като единствено приемлив източник на истината.

Финансовите разходи и процедурите, които се изискват от ДТБЛП, са непосилни като цяло за дребните производители, които са основните доставчици на билкови продукти. Това осигурява нелоялно предимство на мултинационалните компании, като категорично ограничава достъпа на индивида – по отношение на качество и на подбор на билковите лекарствени продукти.

С приемането на ДТБЛП Европейският съюз накърни и сериозно ограничи неписаните права на всяко човешко същество да избира и да има достъп до начините за поддържане на своето здраве. Това е опасно узурпиране на гражданските права, предполагащо, че индивидът не е способен да взема правилни решения относно здравето си. Самоопределянето по отношение на здравните въпроси трябва да се третира като неотменимо гражданско право, а ДТБЛП го нарушава.

Прочетете това, за да видите лудостта, която вече се упражнява от Европейската комисия и да разберете, че можете да помогнете, като подпишете тази петиция.

На 21 февруари, на пресконференция в София Прес от Съюза на билкарите в България алармираха:

Фармацевтичните гиганти убиват природната медицина

На пресконференция председателят на СББ Емил Елмазов и главният редактор на в. „Лечител” Атанас Цонков разказаха за притесненията на билкарите и природолечителите у нас: „Директива 2004/24/ЕС на Европейския съюз за билковите продукти и екстракти, използвани в народната медицина трябва да бъде отменена. Достъпът на хората до билкови продукти, които традиционно са се използвали свободно, трябва да продължи безпроблемно.”

Според популярния сайт InfoWars.com: „Тази директива изисква всички билкови продукти, да се подложат на същия вид процедура, както фармацевтични продукти. Няма значение дали една билка е в обща употреба в продължение на хиляди години. Разходите за това са много по-високи от това което повечето производители, различни от големите фармацевтични компании, могат да поемат. Оценките варират от 95 000 до 150 000 евро за една билка, а всяка билка участваща в един продукт трябва да се разглежда отделно.“

Д-р Робърт Веркерк от Алианса за физическо здраве коментира изискването билковите лекарства да се третират подобно на фармацевтичните така:
„Регистрацията на класически билкови лекарства от която и да е не-европейска традиционна медицина, чрез система на регистрация на ЕС, е равносилно на поставяне на квадратен клин в кръгла дупка. Регулаторният режим игнорира и по този начин не е адаптиран към специфичните традиции. Адаптирането е необходимо спешно, така че директивата да не дискриминира неевропейските култури, с което нарушава човешките права. „
——————————————————-
Петиция:

Ние се обръщаме към Европейската комисия да спре Директивата за Традиционни Билкови Лекарствени Продукти (ДТБЛП), Директива 2004/24/ЕС, с която се цели да се премахне достъпът до голямото болшинство билкови лекарствени продукти, считано от 30 април 2011 година.
ДТБЛП нарушава правата на самоопределение на всеки европейски гражданин по отношение на грижата за своето здраве. Тя отива твърде далече отвъд границите на разумния контрол над опасни продукти, навлизайки в територията на принудата чрез ограничаване възможностите за лечение на здравните проблеми.

Достъпът на хората до билкови продукти, които традиционно са се използвали свободно, трябва да продължи безпроблемно.

Подпишете петицията на посочената страница в интернет:
http://www.gopetition.com/petition/39757/sign.html

Имайте предвид, че Европейският съюз изисква валидни адреси и рождени дати. Ако не включите адреса и рождената си дата, подписът ви може да не бъде преброен. Всяка подадена информация ще бъде третирана конфиденциално. Адресите и рождените дати не са публично видими. Можете да изберете да запазите скрито и името си.

Всички подписи са добре дошли, но тези, за които липсва задължителната информация, може да не бъдат финално преброени, както няма да бъдат зачетени и подписите на не-европейците. Въпреки това, всеки подпис в подкрепата на тази кауза е добре дошъл.
—————————————————-
Разкажете на вашите познати и близки и ги насочете към адреса на петицията за да подпишат и те. А ако случайно видите някъде вашите евродепутати (извинявайте, не исках да прозвучи хумористично!), притиснете ги да повдигнат гласовито въпроса в европарламента.

Не бива да оставяме живота си, живота на нашите деца и близки в ръцете на шайка корумпирани разбойници.

Статията е публикувана във в.Десант

Валентин ФЪРТУНОВ




Гласувай:
15



1. demonwind - Нали се сещате,
11.03.2011 19:41
че това в България няма да работи? Или по-точно вместо да проработи, на "светло" ще излязат всякакви шарлатани, които ще продават по села и паланки "билки" и ще морят хората. При западняците отдавна тези неща са замрели, но при българите природната медицина е нещо, което те няма да дадат ей така. Аз вече подписах петицията, защото не разбирам от билки и не искам разни "шамани" да ме тровят с каквото им падне. Искам хората, които разбират от тези дарове на природата да не са извън закона и да помагат легално на народа, който и без това е на път да изчезне! Иначе ще стане като Русия и сухия режим на Горбачов - драстично намаляха натровените с етилов алкохол, но пък главоломно скочи броя на натровени със заместителите му - коресилин, вакса, ацетон и още Бог знае какво!
цитирай
2. rustam - Разбира се
11.03.2011 21:09
че няма да проработи у нас. Колкото ограничиха производството на домашни вина и ракии, толкова ще успеят де регулират билкарството.
Но това, което ЕК е сътворила наистина е безумие. Ще въвеждат еднакъв режим за големите фармацефтични концерни и за народните лечители. Тези или са безумци или просто играе яка парА.
цитирай
3. demonwind - 2. rustam
11.03.2011 21:19
Нито аз, нито ти можем да си представим за какви пари става дума тук - чувал съм, че наркопазара пасти да яде. А само като си помисля какво съдържа една ваксина, чието съдържание се вкарва в тялото на новородено, просто нямам думи. Обаче като се замисля, днес всичко се прави така, че да сме зависими от тези концерни - нещо като извратен вариант на компютърната индустрия - едни пишат вируси, за да може антивирусните компании да печелят милиарди. Разбира се, има и системи (MAC OS), при които почти няма (или май въобще няма) вируси. Но са доста по-скъпи от масовите. Така е май и в живота - мечтата ми е пасивна къща някъде из селцата на Странджа и храна собствено производство. Само че пари няма, мамка му ;)))
цитирай
4. rustam - Стегната къща
11.03.2011 21:38
по Странджа може да се намери за 2-3 хиляди лв.
А иначе си прав - фармацефтичната мафия е най-коварното проклятие за обикновените хора.
цитирай
5. demonwind - 4. rustam
11.03.2011 21:46
За къщата си прав, обаче за прехраната е трудно. ЕС работи на принципа "пари при пари отиват" и човек на практика не може да започне нищо, ако няма нещо. За фармацията ти препоръчвам ето това четиво:
http://www.elit-bg.com/index.php?page=torrent-download&id=56e9275d62e62e157a63fb158b51299e1fb028ad
След като го прочетох, доста неща, за които подозирах, ми се изясниха и да ти кажа, честно, ми настръхна косата... Както казват бабите ни - да пази Господ!
цитирай
6. dolsineq - ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАБРАНЯВА БИЛКИТЕ
11.03.2011 22:40
Няма да стане! За всеки лек си има и билка! А нашата страна е едно от най-добрите места за производството им. Пак монопола на фармацевтичните гиганти...
цитирай
7. demonwind - 6. dolsineq
11.03.2011 23:48
Да, пак... Точно това имам предвид - в България винаги ще си правим това, което знаем и което ни харесва. Лошото е, че от такива ситуации се възползват всякакви лаици и шарлатани, което е в наш ущърб. Когато на селото на кума ми затвориха казана за ракия, под давлението на ЕС, и куцо и сакато започна да вари метилки. Щяхме да пукнем от една превъзходна на вкус крушовица. Някои от селото пукнаха. Тогава казана пак заработи.... ;)))
Поздрави!
цитирай
8. mahinka - Ужас
12.03.2011 18:53
Гадове, много тъпо наистина....
цитирай
9. raders - Но не и в България. Тук просто ще се ...
12.03.2011 19:46
Но не и в България. Тук просто ще се продава под масата. И онези ще клекнат
цитирай
10. анонимен - lekar
12.03.2011 19:56
Пазарът на България е свръхнаситен с хранителни добавки, които се продават на хората със заблуда, че лекуват нещо. Такива се изписват и масово от неграмотните и подкупни лекари. Печалбите на тези фирми са неимоверни, те идват директно от джоба на бедния народ. Един огромен финансов потенциал се излива в черна дупка вместо да се даде наистина за здравеопазване. Забраната на тази шарлатания е единственият начин за борба с явлението. Билките могат да се продават под формата на чай и толкова. Който иска да направи лекарство от билков продукт, има това право по закон, стига да докаже лечебните качества чрез научни методи, и да докаже възпроизводимостта на продукта си, тоест всяка партида да е еднаква с тази, с която са доказани ефектите при клинични проучвания. А да видим колко билкови продукта могат да издържат на нормални клинични изпитания според съвременните стандарти. Да живее България. И Европа.
цитирай
11. podvodni - Може ли да кажем чисто по Български - ...
12.03.2011 19:59
Може ли да кажем чисто по Български - Да го духа ЕС !!! Мислите че е крайно ? Хайде прочетете отново постинга !!
цитирай
12. анонимен - Хм
12.03.2011 19:59
и какво ще прави къснапролет?
цитирай
13. kasnaprolet9999 - анонимен 11
13.03.2011 00:32
Наскоро в абв писаха за един френски фармацефт, чиято компания с години е произвеждала вредни за здравето ни продукти и беше дадена статистика, колко са починалите от тези лекарства. Така че, ако тръгнем да си даваме примери, то и от двете страни може да се намерят черни овце. Това не означава да се забранят тези добавки, а да се въведе по-строг контрол върху тях.Само че бумащината и оскъпяването, кето се въвежда ще доведе до това те наистина да изчезнат от аптеките. Всяка крайност не е решение на какъвто и да е проблем. Ето го този случай:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3579411
цитирай
14. анонимен - lekar
13.03.2011 01:58
Къснапролет, билките са си билки и ще продължават да са популярни сред народа, обаче не може разни фирми да продават разни "продукти" и да твърдят, че тези "продукти" виждате ли лекували - обикновено поне 5-6 болести. Собственикът на една такава фирма гледа простия народ, брои си пачките и се надсмива, а баба Пена от село отделила последните си 20 лева да си купи някоя хранителна добавка, по рецепта изписана от лекар, защото е болна и иска да се лекува. Това явление разбира се завинаги би изчезнало ако тия лекари бъдат изловени за приложение на недоказани методи за лечение, тоест за практикуване на откровена шарлатания. За билките - ние имаме чудодейна билка за лечение на гастрит, жълтият кантарион. Обаче някой трябва да направи проучване върху доказано болни. Тогава може екстрактът да стане и лекарство и да се продава по цял свят, обаче само тогава (каквато е например историята с дигиталисовите препарати). Ако не го докажеш, е неморално да лекуваш баба Пена за язва с кантарион, вместо с омепразол, понеже ако язвата е лоша, тя може ей тъй да си умре поради липса на адекватно лечение. Навремето имах един учител по математика, който се шегуваше: "Като кажеш нещо, трябва да го докажеш. И аз казвам, че Луната е пита кашкавал, ама мога ли да го докажа?".
цитирай
15. dalida - Направо от източника:
13.03.2011 09:30
тотици билкови препарати трябва да бъдат забранени за свободна продажба от 1 май 2011 г. според предписанията на евродиректива от 2004 г., писа „Индипендънт".

След 5 месеца традиционните медицински билки, които се използват в Европа от десетилетия, трябва да са придружени с лиценз, за да се разпространяват в търговската мрежа.

Според традиционните медици сумата от 95 000 евро или 140 000 евро за лицензиране на билка е по силите само за голяма фармацевтична компания. Според изданието влизането в сила на директивата ще спре достъпа на хиляди пациенти на традиционната медицина до билките им. В Европейския съюз до момента има 200 лицензирани продукта от 27 растения и билкарите предупреждават, че от май 2011 г. пациентите ще бъдат принудени да си търсят лекарствата по интернет или незаконно, което крие по-големи рискове. „Проблемът е, че не можете да лицензирате растение, което вирее в градината ви, тъй като е невъзможно то да подлежи на патент", заяви председателят на европейската билкова асоциация. Специалистите уточниха, че билките се консумират от клиентите не защото са болни, а за да се поддържат здрави.

Според директивата, приета през 2004 г. държавите членки трябва да съобразят законодателството си с нея до май следващата година, като условията и редът на позоваване се определят от парламентите на страните.

Документът

Според предписанията от 2012 г. ще бъде незаконно производителите или доставчиците на хранителни добавки да съобщават за каквито и да било положителни ефекти на техните продукти. Добавките, съдържащи високи дози витамини, ще бъдат спрени от пазара. Обикновените билкови лекарства пък ще бъдат достъпни около година след влизането в сила на европейската легализация.

Източник: в. "Телеграф".
цитирай
16. demonwind - 10. raders
14.03.2011 15:00
Точно това имах предвид, и ще се тровим с какво ли не, защото аз лично не разбирам от билки и като нищо ще му пробутат татул или троскот вместо нещо лековито...
цитирай
17. demonwind - 11. анонимен
14.03.2011 15:04
Билковите продукти са 1 милион пъти по-ефективни в 100 % от случаите, с изключение на тогава, когато дадени заболявания са предизвикани изкуствено, т.е. нещо като ГМВ (генетично модифицирани вируси). Тогава и ппиродата няма лек срещу човешката жестокост. Впрочем има, преди няколко дена го показа с "целия си блясък" в Страната на изгряващото слънце. Само като си представя с какъв талаш се тъпчем всеки ден и какво съдържат масовите лекарства, лошо ми става. Вече се замислям кои живеят по-правилно - отшелниците из пещерите на Хималаите и Каракорум, йогите в Индия (за които има данни, че достигат до 7-800 години живот) или ние, рожбите на съвременната цивилизация...
цитирай
18. demonwind - 17. dalida
14.03.2011 15:06
Много правилно са си го казали и някои умни европейци - сега имейлите ни, наред с рекламите за виагра, ще ни заливат с такива за хиляди билкови продукти. От тези реклами ще има не повече от 1 % читави. Въпросът е кои ще са те. И дали ако си купим например билков крем за лице, след една-две години няма да се споминем от чернодробна цироза, защото "билката" в крема всъщност си е била жива отрова...
цитирай
19. анонимен - Еба си
16.03.2011 21:42
Тия пудели да забранят конопа в Чехия!

http://www.konopnamast.cz
цитирай
20. анонимен - cheap cialis online 8372
20.10.2012 03:26
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#reefz>order cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#oznng >cialis online without prescription</a> , http://ordercheapcialishere.com/#pebus cialis 20 mg
цитирай
21. анонимен - buy cheap levitra 20021
20.10.2012 16:44
<a href=http://orderlevitrahere.com/#wdxgb>levitra 20 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#sahtj >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#zlakt cheap levitra
цитирай
22. анонимен - payday loans 426 16516
20.10.2012 23:29
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1339>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19454>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16127 payday loan
цитирай
23. анонимен - buy viagra 327 3713
21.10.2012 01:46
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4949>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#18803>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#19545 viagra online
цитирай
24. анонимен - generic viagra 5680
21.10.2012 14:01
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#qiaqn>viagra without prescription</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#lnarj >viagra 200 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#pratq viagra 150 mg
цитирай
25. анонимен - generic levitra
21.10.2012 15:35
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7503 - buy levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6439>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1248 online
цитирай
26. анонимен - buy kamagra 3661
21.10.2012 16:57
<a href=http://orderkamagranow.com/#qxjdt>purchase kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#dgsng >cheapest kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#afljj order kamagra
цитирай
27. анонимен - payday loans 776 9514
22.10.2012 17:14
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#17670>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#14745>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#3822 payday loans
цитирай
28. анонимен - buy cialis 773 17872
22.10.2012 18:29
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4447>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#3252>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#2579 generic cialis
цитирай
29. анонимен - cheap kamagra 7723
24.10.2012 03:23
<a href=http://kamagrastorehere.com/#mxofk>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#tpwwn >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#bcniy buy kamagra
цитирай
30. анонимен - buy generic levitra
24.10.2012 08:06
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7543>buy cheap levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3954>cheap levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#3334 online
цитирай
31. анонимен - cheap viagra 17300
24.10.2012 16:22
<a href=http://viagrastorehere.com/#hvejq>viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#bcqcg >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#xuoko viagra online
цитирай
32. анонимен - buy cialis online 9631
25.10.2012 11:10
<a href=http://cialisstorehere.com/#zeafl>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#usfle >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#umofc cheap cialis
цитирай
33. анонимен - cheap levitra 12448
26.10.2012 04:56
<a href=http://levitrastorehere.com/#zkvcd>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#bpduc >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#snfjk generic levitra
цитирай
34. анонимен - cialis online 776 4853
27.10.2012 21:32
<a href=http://buycialisonlinepharma.com/#20682>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinepharma.com/#18688>buy cialis</a> , http://buycialisonlinepharma.com/#3126 buy cialis
цитирай
35. анонимен - buy cheap cialis 4826
30.10.2012 14:00
<a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#cyfcg>cheap cialis online</a> - <a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#htkkl >order cialis</a> , http://cheapgenericcialisnow.com/#dkepv cialis 20 mg
цитирай
36. анонимен - generic drugs
30.10.2012 23:32
http://cheapviagraqual.com | http://cheapviagraqual.com/#9024 - buy viagra online | <a href=http://cheapviagraqual.com/#4438>order viagra</a>
цитирай
37. анонимен - buy viagra online 527 7177
04.11.2012 14:47
<a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#10869>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#202>viagra online</a> , http://buyviagraonlinexpress.com/#6774 generic viagra
цитирай
38. анонимен - cialis 40 mg 15991
05.11.2012 22:23
<a href=http://ordergenericcialishere.com/#trevp>cialis 10 mg</a> - <a href=http://ordergenericcialishere.com/#xsggl >buy cheap cialis</a> , http://ordergenericcialishere.com/#kkvdf cialis 60 mg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demonwind
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1837713
Постинги: 509
Коментари: 2431
Гласове: 2818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930